Trasee

 

Satul Sohodol

este aşezat pe o culme premontană, care ajunge la altitudinea maximă de 1.000 m. De aici, se poate ajunge la Castelul Bran pe Drumul Reiteştilor, cale de 6 km, ori prin Tohanul Nou (11 km).

Satul Predeluţ

este răsfirat pe drumul către Zărneşti, fiind situat la circa 4 km de Castelul Bran. Altitudinea localităţii variază între 760 şi 850 m. Satul Predeluţ se află pe traseul turistic ce leagă Cabana Bran şi Cabana Curmătura, trecând pe la Castel – Padina – La Festunguri – Măguricea – Vf. Măgura Mare (la 1.394 m) – Măgura Village – Fântâna lui Botorog – Poiana Zănoaga. Traseul este marcat cu bandă roşie şi se parcurge în mai puţin de 4 ore.

Satul Şimon

este risipit pe valea cu acelaşi nume, fiind la 6 km de Castelul Bran. Ca obiectiv turistic întâlnim aici „Casa lui Letcă”, cel mai vechi monument de arhitectură populară din satele Branului (datat: 1822). Din Valea Şimonului, pornesc mai multe trasee montane, trei dintre acestea fiind mai practicate. Primul este marcat cu triunghi galben, se parcurge în aproape 7 ore şi nu este interzis iarna! Ajunge la Vf. Omu, trecând prin: Târla Boilor – Stâna Gaura – Moara Dracului – Căţunaş

Hornurile Mălăeşti

Al doilea traseu trece prin: Târla Boilor – Stâna Guţanu – Plaiul lui Lom – Grohotiş – Şaua Strunga – Padina – Valea Ialomiţei. Se parcurge în cel mult 5 ore şi este marcat la început cu triunghi galben, care devine bandă roşie de la Cabana Padina. Al treilea traseu este marcat cu aceeaşi bandă roşie şi ajunge tot la Valea Ialomiţei, dar trece prin Plaiul lui Lom – Pleaşa – Guţanu – Grohotiş – Şaua Strunga. Se parcurge în 5 ore.

Satul Poarta

este – de fapt – „inima” comunei Bran. Aici, chiar în faţa Primăriei Bran şi la intrarea în renumitul Castel, există o alee pietonală, transformată într-o adevărată expoziţie de artă populară, suveniruri şi produse tradiţionale. în standuri separate, aliniate ca la paradă, găsim aici tot ce ne pofteşte inima, de la bine-cunoscutele obiecte inscripţionate cu chipul lui Dracula, până la mult-apreciatele brânzeturi de Bran. Preţurile sunt la tocmeală, aşa că este imposibil să plecaţi fără vreun chilipir din acest „bazar”, foarte bine organizat! Satul Poarta este cea mai vizitată localitate din întreaga Platformă a Branului, turiştii români şi străini admirând aici o impresionantă serie de obiective turistice şi monumente istorice. Tot de aici pornesc şi câteva apreciate trasee montane, trei dintre acestea ducând către Vf. Omu. Primul traseu este marcat cu bandă roşie, se parcurge în 8 ore şi este interzis iarna. Trece prin: Muchia Buricii – Poieniţa Râşnovenilor – Colţii Clincii – Faţa Frumoasă – traversează pe sub Ţigăneşti – Şaua Ţigăneşti – Scara Hornurile Mălăieşti. Al doilea traseu parcurge: Ciobotea – Poieniţa Ciobotei – Poieniţa Urzicii – Cătunul de Jos – Cătunul de Sus – Drumul Arvaţilor – Podul Spintecăturii – Hornurile Mălăieşti. Este marcat cu triunghi galben, se străbate în şapte ore şi jumătate şi – de asemenea – este interzis pe timp de iarnă. Al treilea traseu montan de la Poarta, către Vf. Omu este marcat cu cruce roşie şi trece prin: Plaiul Pântece – Şaua Poliţe – Valea Gaura – Moara Dracului – Cătunul de Jos – Cătunul de Sus – Hornurile Mălăieşti. Se parcurge în aproape 8 ore.

Comments are closed.